Bizottság véleményének ismertetése, a H/13094-es A Nemzeti Fejlesztés 2030 - az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepcióról. (2013. 12. 26. )

BARÁTH ZSOLT, az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. A tegnapi délelőtt folyamán napirendre került az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságban a "Nemzeti Fejlesztés 2030" H/13094. számú határozati javaslat és koncepció.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy a bizottságban semmilyen vita nem alakult ki, csak jobbikos képviselők szóltak hozzá, kormánypárti képviselőknek nem volt véleményük a határozati javaslatról és a koncepcióval kapcsolatban sem, így jellemzően nem is hangzik el itt sem többségi vélemény, csak kisebbségi az én képviseletemben.

Ez egy vaskos, 300 oldalas úgynevezett munkaanyag, én ezt így minősítem, lehet koncepciónak is hívni. Ez lehet akár a Fidesz 2014-es választási programja is, kormányzati kampányanyag, választási programnak azonban túl hosszú, ezt nagyon le kell rövidíteni, hogyha ebből bármilyen választási programanyagot, propagandaanyagot akarnak készíteni.

A véleményünkhöz hozzátartozott, hogy a pozicionálási részek, melyek megtalálhatók főleg a megyék és a fővárosi kerületek lebontásánál, ezek aránylag reálisak, a megállapítások az elmúlt évek következtetéseire alapulnak, alapozottak, megalapozottak, míg több esetben a következtetések, a stratégiai fejlesztési irányok azonban túl általánosak. Megmondom őszintén, a bizottsági véleményben is benne van, a jegyzőkönyvben is utána lehet nézni, már 30 éve ezt halljuk, 23 éve ezt halljuk, és lehet ezt fokozni, ez már egy kicsit unalmassá kezd válni.

Az általános vitára ezért nem tartottuk alkalmasnak ezt az anyagot, és 3 tartózkodással jobbikos ellenzéki képviselők így fejeztük ki a véleményünket.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)