Bizottság véleményének ismertetése a T/13091-es számú, az Egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról . (2013. 11. 27.)

A felszólalás szövege:

BARÁTH ZSOLT, az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök úr. A hétfői napon első helyen kijelölt bizottságként került sor ennek a törvényjavaslatnak, amely T/13091. számon van jelölve, a bizottsági megvitatására.

Meg kell jegyeznem, hogy a bizottság kormánypárti tagjai közül senki nem szólalt meg ebben az ügyben ebben a bizottsági vitában, úgyhogy egyrészt emiatt tartózkodással fejeztük ki ellenzéki jobbikos képviselőként a véleményünket a törvényjavaslat felé. Másrészt pedig volt, van is, maradt is néhány aggályos pont, kérdésünk, azon túl, hogy összességében támogathatónak tűnik ez a törvényjavaslat részünkről is elsősorban gyermekvédelmi és gyermekjogi szempontból, de úgy döntöttünk, hogy essünk túl a parlamenti általános vitán, a részletes vitán, amelyhez természetesen módosító javaslatokat fogunk benyújtani, és akkor meglátjuk, mi lesz a végeredmény, hogy igazából a parlamenti zárószavazáson támogatjuk-e ezt. Ha így halad a dolog, és ezeket a feltételeket úgymond a kormánypárt, illetve az előterjesztő is ilyen értelemben teljesíteni fogja, akkor fogjuk támogatni.

Tehát három dologról van szó. Egyrészt az internetszűrés, másrészt az előzetes pártfogói felügyelet, illetve, hogy ne dolgozzon olyan személy a gyermekvédelemben, a gyerekekkel ne foglalkozhasson hivatásszerűen, aki gyermekek elleni bűncselekményt követett el korábban. Mi még igazából enyhének találjuk ezeket a bizonyos megfogalmazásokat, úgyhogy próbálunk rajta egy kicsit szigorítani, és várjuk azt a vitát, amelynek most nézünk elébe, illetve azt is, hogy a módosítóinkat befogadják-e, és ezektől a kritériumoktól fogjuk feltétellé tenni a szavazásunkat.

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)