Felszólalás a T/12415-ös számú Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről. (2013. 11. 12.)

A felszólalás szövege:

BARÁTH ZSOLT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Szokásomtól eltérő módon, illetve a Házszabálytól kissé eltérő módon nem mondok ajánlási rangszámokat, mert nem tudtam kibogarászni a 33 módosító ajánlási rangszámait abból az információs rendszerből, amivel rendelkezünk, de csak a saját módosító javaslataimról fogok beszélni, elnök úr, ha ezt így lehetővé teszi.

Mondják azt, hogy a kevesebb néha több, vagy lehet azt mondani, amit én is mondtam, hogy ezek kampányköltségvetéshez kapcsolódó kampány módosító javaslatok, amelyeket én benyújtottam, illetve azok a jobbikos képviselőtársaim, akik a szociális, családügyi és ifjúsági bizottságban vannak, de akkor én erre azt mondom, illetve cáfolom, mert szisztematikusan, évek során nyújtottuk be szinte ugyanezeket a módosító javaslatokat, amelyeket most is. Azt is el tudom mondani sajnálatos módon, hogy évek során egyik sem kapott teret, egyiket sem támogatta a kétharmados kormánytöbbség.

Azon nagyon nem csodálkozom, hogy kurucmúzeum létrehozására Rákóczifalván 15 millió forintos tételt szerettem volna ide csoportosítani fejlesztésként vagy létrehozásként, vagy a baranta magyar harcművészet támogatására 75 millió forintot szerettem volna már évek óta csoportosítani ide, ezen nem is nagyon csodálkozom, hogy ezeket nem támogatja a kétharmados kormánytöbbség, habár ez hagyományőrzés, a magyar őstörténettől kezdve a magyar történelemig mindent felölel, de a tiszavirág-rendezvénysorozat elindítását Szolnok megyében egy 70 millió forintos összeggel sem támogatják évek óta.

Aztán a szolnoki közúti Tisza-híd építése: teljesen más jellegű fejlesztés, igen nagy szükség lenne rá. Akik Szolnokon vagy Jász-Nagykun-Szolnok megyében élnek, vagy arra gyakrabban közlekednek, nagyon jól tudják, hogy mi a helyzet a szolnoki belvárosi Tisza-híddal. Az a Széchenyi híd, ami van a városon kívül, a kettő átjáró sem bírja el azt a közúti forgalmat, ami arra zajlik.

Aztán a szolnoki MÁV-strand felújítása, fejlesztése már nagyobb tétel lenne, 500 millió forint. Erről annyit kell tudni, hogy ez a szolnoki MÁV-strand évek óta, csúnya kifejezéssel, rohad le a szemünk előtt. Igazából semmilyen sporttevékenység ott nem zajlik, attól függetlenül, hogy van még egy MÁV-sportlétesítmények központja. Úgy tűnik, hogy ez sem különösebben érdekli a kormányt, illetve az ottani kormánypárti képviselőtársaim sem nagyon úgy tűnik, hogy támogatták volna ezt a fejlesztést.

Aztán kicsit csapongok, de végül is ez is egy szolnoki illetőség, lehetőség, a Hetényi Kórház gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-osztályának a megteremtése, amit '98-ban megszüntettek, ennek 15-16 éve. Nincsen olyan gyermekpszichiátriai osztály a szolnoki megyei kórházban, és ezt Bene Ildikó képviselőtársam akár alá is tudja támasztani, aki most itt ül az ülésteremben, ami azt a lehetőséget biztosítaná azoknak az igen súlyos állapotban lévő, pszichiátriai betegséggel küzdő, természetesen 18 év alatti gyermekekről beszélek, azokról a gyermekekről, akik nagyon rászorulnának, ehelyett hova kell őket szállítgatni? Gyulára, Szegedre, Debrecenbe, ami Szolnokhoz képest sem kevés távolság, és ez sokszor igen nagy gondot okoz nemcsak a gyermekvédelemben elhelyezett pszichiátriai esetek, kezeltek számára, hanem a civil családokban elhelyezett gyerekek számára is. Többször elmondtam már ebben a teremben és máshol is, hogy sajnálatos módon a pszichiátriai ellátás országszerte sem elegendő, nem megfelelő.

Aztán ahogy Budapestről Szolnok felé megyünk a 4-es úton, aminek a kétszer kétsávosítása még mindig nagyon várat magára, a Cegléd felé levezető körforgalom láthatóvá tételét és kivilágítását is javasoltam, 14 millió forint értékben. Ez tulajdonképpen egy nevetséges összeg, de erre azért került sor, mert annyi baleset, annyira koccanásos baleset történik abban a körforgalomban, mellesleg Szolnok és Budapest között minden más körforgalom ki van világítva, csak éppen ez nincs; ez is valószínűleg valami diszkrimináció a ceglédiekre vagy az arra közlekedőkkel kapcsolatosan.

Plaza ifjúsági központ létrehozása Szolnokon: elmondtam két-három hónappal ezelőtt az egyik idekapcsolódó felszólalásomban, hogy a gyerekeket úgy kell egy kicsit abban a nem direkt mentális vagy bármilyen segítésben részesíteni, hogy akik különben önszántukból, de nagy előszeretettel látogatják ezeket a plazákat, ahol zizi, bambi, körhinta, csillogás, fény, minden van, ez nagyon csábítja őket. Ezek a gyerekek máskülönben erőszakkal nem fognak oda bejönni, de ha ott egy ifjúsági központot létrehozunk, és nem nagyon sok összegből, 80 millió forintot különítenék el erre a lehetőségre, méghozzá a kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatoktól venném el, akkor akár két legyet is üthetnénk egy csapásra, bejönnének oda a gyerekek, nem kell őket becsábítani, és szakemberek ott viszont már direkt módon tudnának velük foglalkozni.

Most már tényleg csak a szociális ágazathoz, a gyermeknevelési támogatáshoz, a közgyógyellátáshoz, az anyasági támogatáshoz, a gyermekápolási táppénzhez kapcsolódva csak annyit szeretnénk, és erre terjesztettük be a módosító javaslatunkat az idén is, mármint a 2014-es költségvetéshez, hogy csak az infláció mértékével szeretnénk ezeket szinten tartani. Természetes módon a mai napirend előtti felszólalásom arról szólt, hogy 30 ezer millió forintot különítenénk el ide, a szociális szférában dolgozók bérfejlesztési, bérrendezési programjára szeretnénk felhívni a kormány figyelmét.

Ennyit szerettem volna mondani. Sajnos az én időm most letelt. Köszönöm a megtisztelő türelmüket, figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiból.)