K/13043. Tragédiák a családban - másodszor. (2013. 12. 09. )

A felszólalás szövege:

BARÁTH ZSOLT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tettem már föl egy ilyen kérdést a miniszter úrnak, akkor azt a választ kaptam Doncsev Andrástól, hogy az Európai Unió lakosságának évente 38 százaléka szenved valamilyen neuropszichiátriai betegségben. Ez nagyon sovány vigasz, de nem is megoldás arra a kérdésre, amit tovább is forszírozni szeretnék.

És most sokkoló hírek következnek az elmúlt hetekből a teljesség igénye nélkül, hátha ez így eljut az ingerküszöbükig. Megölte élettársát és nevelt fiát. Egy 85 éves férfi feltehetőleg késsel megszúrta feleségét. Egy férfi előzetes szóváltást követően végzett 42 éves lányával. Összekaszabolta kislányait a Lajosház utcai férfi. Súlyosan bántalmazta szüleit egy fonyódi férfi. Egy férfi családi veszekedés során megszúrta a látogatóban náluk járó nővérét. És a legsokkolóbb a napokból: halálra szurkálta kisfiát egy füzesabonyi férfi.

A szigetszentmiklósi esetet csak azért nem említem, mert annyira borzalmas és tragikus, hogy nem akarom tovább sokkolni senki idegeit.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Hová fog ez vezetni? A legnagyobb problémát abban látom, hogy nem történik semmi, mivel ezek az emberölések mintha szaporodnának, arra lehet következtetni, hogy a jelenlegi kormány sem tud tenni annak érdekében semmit, hogy megvédje állampolgárait egymástól sem a családon belül, sem azon kívül. Olyan nagyfokú kilátástalanságérzés dúl a társadalom egyes rétegeiben, amit enyhe módon már nem, legfőképpen brutális megoldásokkal tudnak csak egyes embertársaink elkeseredettségükben, kilátástalanságukban levezetni, úgy tűnik, már a családon belül is egyre nagyobb intenzitással.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Mi történik ebben az országban? Mi erről az ön véleménye? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)