Sajtótájékoztató: Még ma is elhallgatják a cigánybűnözést

Mind az előző, mind a mostani országvezetés teljesen azonos abban, hogy a cigány etnikum által döntő többségében a magyar lakosság ellen elkövetett egyre súlyosabb bűncselekményeket elhallgatja, vagy jelentéktelenebb színben tünteti fel, mint az a tényeknek és az egyre rosszabbodó közállapotoknak megfelelne – mutatott rá a szolnoki rendőr kapitányság előtt tartott sajtótájékoztatóján Baráth Zsolt.

A jobbikos képviselő többször tett már fel kérdéseket a kormány számára, ezekre véleménye szerint „értékelhetetlen, illetve félrebeszélő” válaszok születnek. Kiemelte ezek közül a nagykátai rendőrség és az érdi rendőrség cigánybandák általi megtámadását. A pintéri két hetes rendcsinálásnak így kb. 400 nap elteltével sem találhatjuk nyomát – vonta le a konzekvenciát a politikus.

Baráth úgy véli, a rendőrség nem képes felszámolni a cigányság körében, elsősorban a szegény cigányokat sújtó uzsorázást sem, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben történtek letartóztatások ilyen ügyekben. A jelenség azonban továbbra is igen nagy méreteket ölt, melynek keretében a pénzben kifizetett segélyeket elveszik a cigány áldozatoktól a vélt, vagy valós tartozások fejében.

A képviselő álláspontja szerint a kormány nem megfelelő eszközökkel küzd a cigányság társadalomba történő beillesztése érdekében, s a legújabban meghirdetett uniós euromilliárdok is „ablakon, illetve a szemétbe kidobott pénzek lesznek”.

Megemlítette azt is, hogy a magát „első számú cigányvezetőnek” tartó Farkas Flórián mindeddig az országgyűlésben a sajátjai ügyében egyetlen egyszer nem szólalt fel.

Baráth Zsolt rávilágított: a cigánybűnözés szóval a Jobbik nem az egész etnikumot bélyegzi meg, hanem a fogalmat csak egy bűnözési típusnak értelmezi, mint ahogy a fiatalkorú bűnözés, gyermekbűnözés, rendőrbűnözés, stb. esetében is tesszük. A politikus szerint nem a néven kellene lovagolni, hanem sürgős intézkedéseket kellene foganatosítani a kormány részéről, hogy a bűnözési mutatók romlása megálljon. Szavai szerint ehhez lett volna megfelelő fórum a Jobbik által javasolt, a cigány-magyar együttélését vizsgáló országgyűlési eseti bizottság, melyet a kétharmados kormánytöbbség elutasított.

A képviselő emlékeztetett a nemrég Szolnokon történt, nagyon súlyos, életellenes vasvillás cigánytámadásra.

A sajtótájékoztatón megjelent a bűncselekmény áldozata is. Elmondása szerint nagy valószínűséggel 8 napon túl gyógyuló súlyos testi sértésnél kisebb súlyú nem lehet a vádemelés az egyébként már többszörösen büntetett, visszaeső cigánybűnöző ellen, mivel egy komolyabb szájsebészeti műtétre is sor fog kerülni az okozott sérülések miatt.

A képviselő felajánlotta, hogy a rendőrségi eljárás folyamán segítséget fog nyújtani az áldozatnak. Megígérte végül, hogy a Jobbik minden erejét beveti ahhoz, hogy a cigánybűnözés és az egyre brutálisabbá váló bűneseteket ne hallgathassák el a nyilvánosság elől.

szentkoronaradio.com nyomán barikad.hu