szolnokinaplo.hu: Baráth Zsolt: megyénkben súlyosbodik a bűnügyi helyzet. Szalay Ferenc: a Jobbik szélsőséges politikát folytat. (2013. 07. 13.)

2013.07.12 14:24. - Kovács Janka

Baráth Zsolt Jobbikos országgyűlési képviselő egyáltalán nincs megelégedve Jász-Nagykun-Szolnok megye egyre romló bűnügyi helyzetével. Szalay Ferenc szolnoki polgármester néhány órával később reagált is a sajtótájékoztatóra, melyben úgy fogalmaz, „a Jobbiknak nem büntetőpolitikája, hanem szélsőséges és a hergelésre épülő politikája, amely veszélyes Magyarországra”.

Mai sajtótájékoztatóján a KSH nemrégiben nyilvánosságra hozott 2012-es bűnügyi statisztikájára hivatkozott, melyben azt olvashatjuk, hogy 7,2%-kal történt több bűncselekmény tavaly, mint 2012-ben. Az idei statisztikák még feldolgozás alatt vannak, még nem tudhatjuk, hogy a számok mennyire térnek el a tavalyi vagy a tavalyelőtti összesítésekből. Egy bizonyos: a lakosok közérzetét inkább befolyásolják a lakókörnyezetükben történt események, mint a statisztikák – fogalmazott a Baráth Zsolt képviselő. 2012-ben 18.984 regisztrált bűncselekmény történt a megyében, ez 7,2%-kal több mint amennyi az előző évben volt, a vagyon elleni elkövetett bűncselekmények száma pedig 11%-kal nőtt 2011-hez képest. A személyek elleni bűncselekmények tizedével csökkentek, míg a gazdasági bűncselekmények tizedével nőttek – mondta Baráth Zsolt a KSH adataira hivatkozva.
   Hozzátette, hogy hiányolja azt az utóbbi három évben felavatott 3500 rendőrt, akikről gyakorta szól az aktuális kormány.

Szalay Ferenc néhány órával később reagált Baráth Zsolt Jobbikos képviselő sajtótájékoztatóján elhangzottakra, melyet közlemény formájában juttatott el szerkesztőségünkbe:

Európa egyik legszigorúbb büntetőpolitikáját vezette be a Fidesz-kormány. Július 1-jén életbe lépett az új Büntető Törvénykönyv, amely választ ad a társadalmat legjobban irritáló bűncselekményekre, amelyek megyénkben is gyakoriak: többek között a lopásra, a betöréses rablásra, a gyermekek és idősek ellen elkövetett, az erőszakos és az uzsora bűncselekményekre.

A parlament a bűnüldöző szervek, valamint az igazságszolgáltatás munkáját hatékony, szigorú törvényekkel, valamint a szükséges források biztosításával tudja segíteni. Ezen a területen jelentős az előrelépés.

Az új Büntető Törvénykönyv az elmúlt három évben hozott büntetőjogi szigorításokat természetesen megőrzi, vagyis továbbra is érvényben marad pl. az erőszakos elkövetőket sújtó három csapás törvény, az uzsorások elleni szigorú szabályok, a hajléktalanok büntetőjogi védelme, a katasztrófák (pl. árvíz) helyszínén és idején elkövetett bűncselekmények szigorú büntetése. A Fidesz-kormány nemcsak szigorúbb büntetőpolitikát vezetett be, hanem a gyorsabb és hatékonyabb nyomozás és igazságszolgáltatás érdekében is számos intézkedést tett: a rendőrség, az ügyészség, a bíróságok munkáját több pénzzel, több emberrel és életszerűbb törvényekkel segíti.

A kistelepüléseken gyakori betöréses lopások ellen jelentősen védi az áldozatokat a jogos önvédelem kiterjesztése, amely a jogtalan támadással szembeni védekezést teszi lehetővé.  Jelentősen szigorodik a korrupciós és a közélet tisztaságát sértő bűncselekmények büntetése. Szigorúbb büntetés vár a visszaesőkre, a hivatali és közfeladatot ellátó személyek (pl. pedagógusok, mentők) elleni erőszakos bűncselekmények elkövetőire.

Különösen kiemelt a gyermekek büntetőjogi védelme. A gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőit el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, amely gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függ össze. Már a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is bűncselekmény. Ha valaki kiskorúként bűncselekmény áldozata volt, feljelentést tehet a 18. életévének betöltése után még öt évig. Erősebb védelmet kapnak a fogyasztók is: a fogyasztókat tudatosan megtévesztő termékbemutatóknak, valamint az egészségre és a környezetre veszélyes silány áru értékesítésének is büntetőjogi következménye lesz.

Az új földtörvénnyel összhangban az új Btk. szigorúan védi a spekulációtól a magyar földet: a termőföld jogellenes megszerzése egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

A Jobbiknak nem büntetőpolitikája van, csak szélsőséges és a hergelésre épülő politikája, amely veszélyes Magyarországra!